dimecres, 15 d’octubre del 2008

Butlletí 10-2008

LES SANDÀLIES DE SANT FRANCESC

Butlletí de l'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR - BALAGUER
ANY VIII n. 8, Octubre - 2008


EL DIA 26 D'OCTUBRE A LES 6 DE LA TARDA
TINDRÀ LLOC L'ASSEMBLEA
A LA CAPELLA DE LA VERGE DE SANT DOMÈNEC


Germanes i germans: PAU i BÉ

Com ja segurament sabreu, el govern prepara una nova llei de l’avortament pels propers mesos i això és una cosa molt seriosa i que com a persones simplement, com a franciscans i sobretot com a cristians ens hauria de preocupar en gran mesura.
Des del moment en que hi ha codi genètic, hem de parlar de “qui i no de què”, ja que és una persona i no una cosa.
No es pot acceptar que l’embrió no és una persona adduint que no està acabat de formar ja que seguint aquesta teoria tampoc un nadó ni un adolescent no és una persona adulta; per arribar a ser una persona adulta primer s’és embrió desprès nadó, infant, adolescent i adult; és així com es desenvolupa la formació de la vida amb diferents etapes però totes igual d’importants i necessàries. Si s’opta per avortar es talla de soca-rel el futur d’una persona “perquè ja abans de néixer som persones”; és com si mor un adolescent, és talla l’oportunitat de arribar a ser un pare o una mare, un padrí o una padrina. No és trist això?
El dret a la vida del “no nat” no té res a veure amb respectar el dret de la mare. La mare té dret sobre el seu cos però no sobre el del fill que és un ésser diferent; primer el porta al ventre, després al cotxet, i després el portarà de la mà al col•legi.
San Francesc estimava totes les criatures. Voleu més criatura que el ser humà?
En aquest mes d’octubre que celebrem el dia del nostre fundador li demanarem que des del cel vetlli per les seves “criatures” i que ens doni força perquè tots diguem NO a l’avortament.
El Ministre de la Fraternitat
——————————————————————————————————————
COL·LABORACIONS FRATERNES——————————————————————————————————————
M’heu demanat la meva humil col•laboració en aquest butlletí que us agermana i ens agermana. No m’hi puc negar. Em sento, de veritat, germà vostre.
El mes en què celebrem la festa de nostre Pare Sant Francesc, es desvetlla en nosaltres una mena d’eufòria i d’alegria agraïda que, de totes totes, hem de procurar que no es converteixi mai en pura i simple superficialitat. La Família Franciscana de Balaguer, formada durant molts anys pel primer, segon i terç Orde, i actualment pel segon i el tercer, ha deixat i segueix deixant forta petjada d’aquell esperit evangèlic que va seduir tan pregonament els nostres pares Francesc, Clara i Isabel. Si estimar és tota la Llei -com ens diu sant Pau-, viure la vida amb esperit evangèlic i amb aquells trets característics de la nostra espiritualitat franciscana com són: l’experiència de Déu, la fraternitat, la minoritat, l’alegria i la pau, la cura i l’amor a totes les criatures, ha de ser també, juntament amb aquella, la nostra "llei".
És bo que ho recordem i ho fem ben nostre quan, justament, estem celebrant la Gràcia dels nostres Orígens, els vuit-cents anys de la posada en marxa del moviment franciscà, per pura gràcia de Déu.
Els franciscans seglars de Balaguer, els qui viviu amb goig aquesta vocació, juntament amb les germanes clarisses del Sant Crist, sou cridats a continuar sembrant la bona llavor del carisma franciscà en aquesta estimada ciutat i contrada. Ja sabeu que jo sóc fill de la Sentiu de Sió, i que Balaguer ha estat i serà sempre el lloc on vaig començar de petit a tenir cura de la vocació que Déu em donava, acompanyat pels bons exemples dels frares d’aquell temps, dels bons terciaris que he tingut la sort de conèixer, i de la pregària propera de les germanes del Sant Crist.
Felicitats a tots! Cerquem, una vegada més, aquests dies, el vertader sentit de viure el carisma que hem rebut i que no és altre que el carisma evangèlic. Ah, i no oblidem que formem part d’una mateixa família. A reveure, germans, i que el Senyor us beneeixi i us guardi!
fra Francesc Linares ofm


Seguim recordant la Regla, amb els punt s 13, 14 i 15 del capítol II

13
De la mateixa manera com el Pare veu,
en qualsevol dels homes,
els trets del seu Fill,
Primogènit entre molts germans,
també els franciscans seglars acolliran tots els homes
amb esperit humil i cortès,
com a dons del Senyor
i imatges vives de Crist.

El sentit de fraternitat els omplirà de joia
i els disposarà a igualar-se amb tots els homes,
especialment amb els més humils,
per als quals procuraran crear unes condicions de vida
que siguin dignes de criatures redimides per Crist.

14
Cridats, juntament amb tots els homes de bona voluntat,
a construir un món més fratern i evangèlic
per tal de portar a terme l’edificació del Regne de Déu,
conscients que qualsevol “qui segueixi Crist, home perfecte,
esdevé també ell més home”,
exerceixin amb competència les pròpies responsabilitats
amb esperit cristià de servei.

15
Facin-se presents,
pel testimoni de la pròpia vida humana
i àdhuc per certes iniciatives coratjoses,
tant individuals com comunitàries,
en la tasca de la promoció de la justícia,
particularment en el camp de la vida pública,
tot obligant-se a prendre unes opcions concretes
i coherents amb la seva fe.
-----------------------------------------------
NOTÍCIES DE LA FRATERNITAT
----------------------------------------------
El proppassat 7 de setembre al Santuari del Sant Crist vam tenir la sort de poder assistir amb una església totalment plena i amb la presència de bastants germans terciaris, i amb algun frare, a la Professió Temporal de la jove (tan sols té 19 anys) Marta Alícia, que va professar a les Clarisses, acollida per la mare Massana, Abadessa d’Olot, en una bonica cerimònia presidida pel Bisbe de la Diòcesi, Mons. Joan-Enric Vives, que va ser l’encarregat de tallar la llarga cabellera de la germana Marta Alícia com a símbol de la seva entrega a Déu.
Poc a poc sembla que les germanes Clarisses van fent camí i ens n’hem d’alegrar com a cristians en general i sobretot com a franciscans en particular.

El dia de Sant Francesc no podrà venir cap frare per oficiar la Santa Missa ja que als respectius convents han d’assistir als seus feligresos.
Sembla que ens hi haurem d’anar acostumant ja que cada cop son menys els frares de les nostres contrades. No obstant això, nosaltres procurarem d’assistir a l'Eucaristia com a franciscans que som. Si a Balaguer no tenim frares, tenim Clarisses i Terciaris.
Confiem en que Déu, Nostre Senyor, aporti noves vocacions al Primer Orde i que en un temps no masa llunyà puguem estar de nou les tres branques del franciscanisme a Balaguer.

Us esperem a tots a la capella de la Verge, amb ganes de tornar a pregar en fraternitat el Crist ressuscitat perquè ens ajudi en el nostre dia a dia, i el pare Sant Francesc, perquè ens esperoni a ser més autèntics.
______________________________

Si coneixes algú interessat en l’obra de sant Francesc, que es posi en contacte amb nosaltres:
Lleida..............fra Joaquim Recasens...........973-235640
Balaguer.........Antonio Garcia.......................973-449213
Berga..............fra Jordi Grau.........................93-8210235