dilluns, 15 de febrer del 2010

Butlletí 02- 10

LES SANDÀLIES DE SANT FRANCESC
Butlletí de l'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR - BALAGUER
ANY X n. 2, FEBRER-2010


EL DIA 28 DE FEBRER A LES 5 DE LA TARDA
TINDRÀ LLOC L’ASSEMBLEA
A LA CAPELLA DE LA VERGE A SANT DOMÈNEC

Germanes i germans : PAU i BÉ
El mes de febrer és arribat i amb ell ens arriba el temps de Quaresma
La Quaresma és molt important, però si l’agafem com a cosa aïllada, no ens servirà de gran cosa de cara a la nostra conversió; la Quaresma és el camí vers la Pasqua i si no existís la Pasqua, no tindria sentit.
El temps quaresmal, és un temps de recolliment en que la litúrgia ens proposa unes pràctiques penitencials, com son l’oració el dejuni i l’almoina.
També ens pot servir de practica penitencial, reconciliar-nos amb qui estiguem enemistats.
Us en recordeu de la perfecta alegria que recomanava sant Francesc? Doncs com a bons franciscans hem de passar per la vida repartint pau i fent el major bé possible, encara que ens costi, ja que serà un altra mena de penitencia.
Ara bé, el fet de posar en pràctica aquestes propostes no vol dir que anem tot el dia amb el cap baix i fent la pena. Hem de fer penitencia sense que ningú se’n adoni; com més ens costi, més bona cara hem de fer.
Això no és que jo m’ho inventi; ja es troba en el Nou Testament :

L’almoina
Mireu de no fer el que Déu vol només perquè la gent us vegi, ja que així no tindríeu cap recompensa del vostre Pare del cel.
Per tant, quan facis almoina, no ho anunciïs a toc de trompeta, com fan els hipòcrites a les sinagogues i pels carrers, perquè tothom els alabi. Us asseguro que ja tenen la seva recompensa. En canvi, tu, quan facis almoina, mira que la mà esquerra no sàpiga què fa la dreta, perquè el teu gest quedi amagat, i el teu Pare, que veu el que és amagat, t’ho recompensarà.

La pregària
I quan pregueu, no sigueu com els hipòcrites, que els agrada de posar-se drets i pregar a les sinagogues i a les cantonades de les places perquè tothom els vegi. Us asseguro que ja tenen la seva recompensa. En canvi, tu, quan preguis, entra a la cambra més retirada, tanca-t’hi amb pany i clau i prega al teu Pare, present en els llocs més amagats, i el teu Pare, que veu el que és amagat, t’ho recompensarà.

El dejuni
I quan dejuneu, no feu un posat trist com els hipòcrites, que es desfiguren la cara perquè tothom vegi que dejunen. Us asseguro que ja tenen la seva recompensa. En canvi, tu, quan dejunis, perfuma’t el cap i renta’t la cara, perquè els altres no vegin que dejunes, sinó tan sols el teu Pare, present en els llocs més amagats, i el teu Pare, que veu el que és amagat, t’ho recompensarà.( Mt 6,1-6.16-18 )

Si pensem en el que estem dient, veurem que el fer penitencia i el fer el bé, no és renyit amb estar contents i alegres.
Abans de la vinguda del Crist, l’home s’havia de lamentar del seu dia a dia i com diu l’Antic Tastament: Esquinceu-vos el cor, i no els vestits.

(Joel 2,12-18)
Crida a la conversió
Però ara -diu el Senyor-,
«convertiu-vos a mi
amb tot el vostre cor,
dejuneu, ploreu i lamenteu-vos.
Ho dic jo, el Senyor.»
Esquinceu-vos el cor,
i no els vestits.
Convertiu-vos al Senyor,
el vostre Déu,
que és compassiu i benigne,
lent per al càstig i ric en l’amor,
i que es desdiu de fer el mal.
Qui sap si se’n desdirà
i us deixarà encara una benedicció:
vi i farina per a oferir
al Senyor, Déu nostre!

Però amb la vinguda del Crist, tot és diferent, tenim un gran valedor: Alegrem-nos! Aprofitem l’amor que el Pare ens demostra per demanar perdó per les coses que no fem prou bé i per millorar en la nostra actitud en vers els germans.

Escoltem el que ens diu sant Pau:
Reconcilieu-vos amb Déu! Ara és l’hora favorable

Per tant, som ambaixadors de Crist, i Déu mateix us exhorta a través nostre. Us ho demanem en nom de Crist: reconcilieu-vos amb Déu! Al qui no havia experimentat el pecat, Déu, per nosaltres, li va carregar el pecat, perquè gràcies a Ell experimentéssim la seva justícia salvadora.

Com a col·laboradors de Déu, us exhortem a no deixar perdre la gràcia que n’heu rebut. Ell diu: T’he escoltat a l’hora favorable, t’he ajudat el dia de la salvació. Ara és l’hora favorable, ara és el dia de la salvació. (2Corintis 5,20-6,2)

Fra Gil va ser un dels primers companys de sant Francesc. Per ser més exactes, fou el tercer, després de fra Bernat i de fra Pere Cattani.

Les anomenades Dites de fra Gil d’Assís, són sentències, màximes, propostes i consells en forma de proverbis o refranys. Gràcies a fra Josep Maria Massana, en disposem d’un petit volum, traduït per primera vegada al català i del que anirem entrellucant alguna «dita».

Al Capítol XXXII, en trobem una que lliga amb el tema d’avui: El qui és humil i benigne, mentre tingui la bona consciència d’obrar el bé, no necessita pas que li agraeixin res o bé, que el lloïn.

En definitiva, tinguem tots una Santa Quaresma preparant la Pasqua, amb il·lusió, alegria i esperançats en l’acolliment que el Pare ens te reservat.

El Ministre de la Fraternitat

—————————————————————————-
NOTÍCIES DE LA FRATERNITAT
——————————————————————————

Amb motiu de les obres de remodelació que s’estan fent a l’antic convent de sant Domènec, el proppassat 24 de gener ens veiérem forçats a traslladar el lloc de la nostra Assemblea, de la capella de la Verge a l’església de sant Domènec. Tot i que l’església és gran, ens vam arreplegar tots al capdavant i vam estar molt bé.
La Santa Missa la vam aplicar per l’etern descans de la germana Roser Cabecerán amb l’assistència de familiars.

Com vam informar als assistents a l’Assemblea del proppassat gener, el mes d’abril tindrem Capítol Electiu i ho anirem recordant per que es puguin presentar les candidatures a ocupar els càrrecs de Ministre,Vice-Ministre, Secretari, Tresorer, Mestre de Formació i les vocalíes u oficis que es creguin necessaris.
Ja sé que tots som bastant grans i que no ens veiem capaços de passar al davant, però si hi posem una mica de voluntat tots podem fer quelcom per la Fraternitat. Animeu-vos i oferiu-vos per a col·laborar en el servei als germans de la Fraternitat en qualsevol dels oficis. Tots ens coneixem prou bé i sabem en que ens sentim més capaços. Animeu-vos! Esperem les vostre candidatures!

També és molt important que recordem que per motius d’agendes, l’Assemblea del mes d’abril se celebrarà el tercer diumenge, dia18, en lloc del quart com tenim per costum. Ho anirem recordant a les Assemblees i als butlletins mensuals.

La missa del proper dia 28 de febrer serà aplicada per la germana Florentina Colomer que pujà cap al Pare el proppassat mes de gener. Que descansi en la pau del Senyor.


--------------------------------------------------------------

Si coneixes algú que estigui interessat en l’obra de sant Francesc, que es posi en contacte amb nosaltres.
Lleida..............fra Joaquim Recasens........... 973-235640
Balaguer..........Antonio Garcia......................973-449213
Berga...............fra Jordi Grau.........................93-8210235