diumenge, 15 de novembre del 2009

Butlletí 08- 09

LES SANDÀLIES DE SANT FRANCESC
Butlletí de l'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR - BALAGUER
ANY IX n. 8, NOVEMBRE-2009

EL DIA 22 DE NOVEMBRE A LES 5 DE LA TARDA
TINDRÀ LLOC L’ASSEMBLEA
A LA CAPELLA DE LA VERGE A SANT DOMÈNEC

Germanes i germans : PAU i BÉ
Ara que ens atansem a l'hivern ens hauríem de plantejar molt seriosament quina és la nostra actitud envers els germans que, “cada cop són més”, estan passant necessitats.
No podem oblidar que som franciscans i per tant uns seguidors més acèrrims dels ensenyaments de Jesús. Si no tanquem els ulls, tots sabem de casos de persones amb molta necessitat.
El llibre de la Saviesa diu: “Si el just és fill de Déu, Déu es posarà a favor d'ell i l'alliberarà dels seus adversaris”. ( Sv2, 18).
Apa! Ja tenim ací l'excusa perfecta per a no fer res pels altres. Déu que és pare, d'ells també, ja en tindrà cura.
Si de veritat volem seguir a Jesús amb el carisma de sant Francesc, no podem buscar excuses per no ajudar als que s'ho estan passant malament.
“ Perquè he passat fam i m'heu donat menjar; he patit set i m'heu donat beure; era foraster i m'heu acollit “( Mt 25, 35).
Al final dels temps, ens adonarem que aquest Déu al que creiem llunyà, inaccessible, i potser fins i tot, inexistent, l'hem tingut sempre al nostre costat.
“Sí, us ho asseguro, sempre que ho fèieu a un d'aquests germans meus tan petits, m'ho fèieu a mi”.( Mt 25, 40)
Fixe-us en el que diu en un escrit molt planer i clar, Fr. Santiago Agrelo Martinez, Arquebisbe de Tànger:
Hasta que un día, último, definitivo y justo, descubramos que ese Dios negado, había estado siempre a nuestro lado, Dios pequeño, insignificante y prescindible, Dios hambriento, sediento, enfermo y encarcelado, Dios borracho, drogado y prostituido, Dios sin papeles y sin derechos, Dios carne de patera, carne de naufragio, niño de la guerra, niño sin infancia, niño no nacido. Entonces unos descubrirán con terror que en los calvarios de los pobres han crucificado a Dios; y otros sabrán bendecidos que, en los pobres de los calvarios, se han ocupado de Dios y han acudido a Él .
És bonic i esfereïdor oi? Doncs sí, però és molt i molt cert.
El Ministre de la Fraternitat

Avui acabem de publicar la Regla i ho fem amb el punt 26 i últim del Capítol III
26
Com a signe concret de comunió i de responsabilitat,
els Consells, en els diversos nivells,
atenent-se a les Constitucions,
demanin religiosos idonis
i preparats per a l'assistència espiritual
als Superiors de les quatre Famílies Religioses Franciscanes,
a les quals, des de fa segles,
està vinculada la Fraternitat Seglar.

Per tal de fomentar la fidelitat al carisma
i l'observança de la Regla,
i a fi de rebre un major ajut en la vida de fraternitat,
el ministre o president, d'acord amb el seu Consell,
sigui sol·lícit de demanar periòdicament la Visita pastoral
als Superiors religiosos competents
i també la Visita fraterna als responsables de nivell superior,
d'acord amb les Constitucions.

I tot aquell qui observarà aquestes coses,
sigui omplert,en el cel,
de la benedicció del seu benamat Fill,
amb el santíssim Esperit Paràclit ...Benedicció de Sant Francesc en el seu Testament.
--------------------------------------------------------------------------------------
Com ja sabeu, aquest mes celebrarem la festa de la nostra patrona, santa Isabel. Què podem dir que no sapigueu de una santa tan nostra? Tan sols transcriurem, per si algú no ho sabia encara, la seva “Professió”, al Tercer Orde, treta d'un llibre anomenat Santa Isabel Gloria Teutoniae, escrit per Elisabeth von Schmidt-Pauli i traduït directament de l'alemany per Albert Casanellas i Tarròs i Maria Bassols i Parés a qui donem les gràcies per atansar-nos una mica més aquesta figura tan universal i estimada pels terciaris.
Per la multitud d'homes i dones que són empesos com Francesc pel vent de l'Esperit, fora de la saciada vida burgesa o del captiveri de les coses, cap a la llibertat senyorial dels fills de Déu, ha fundat Francesc el Terç Orde, el qual els uneix a l'esperit dels grans Ordes del germà Francesc i de la germana Clara. Són incorporats a la vida franciscana del nou organisme. I el seu senzill pas queda incorporat al pas gegant dels milers que s'apressen cap a Déu.
El Divendres Sant posa Isabel les seves mans damunt l'altar despullat de l'església dels Menorets de Marburg, pronuncia una vegada més els vots de pobresa, castedat i obediència, i promet al Crucificat el renunciament a totes les coses de la terra, inclús als seus fills.
El provincial dels franciscans, germà Burkhard, li talla els cabells i cobreix el seu cap amb un vel blanc. I mentre el germà Conrad canta la Passió, el germà Burkhard posa l'hàbit gris dels terciaris damunt les espatlles d'Isabel, i la cenyeix amb la corda blanca. Isabel ha esdevingut la primera terciària d'Alemanya.
Isabel està absorta en oració. Tot... Ara veritablement ho ha entregat tot. El seu cor amant i apassionat fins s'ha després dels seus infants. Crist ha passat imperiós per la seva ànima amb la seva crida severa: “Tu, però, segueix-me!”. Com el seu Apòstol, així també a ella l'ha arrencat de la seva família. Gairebé no li ha permès de prendre'n comiat. No ha vingut Ell a portar la pau sinó l'espasa; ha llançat foc en el cor d'Isabel. I ara s'arbora en flama per Ell.
---------------------------------------------------
NOTÍCIES DE LA FRATERNITAT
----------------------------------------------------
El proppassat 3 d'octubre, uns quants germans de la fraternitat de Balaguer, ens traslladàrem a Lleida per tal d'acompanyar els germans de la fraternitat i els frares del convent de sant Antoni en la celebració del “Transit “ de sant Francesc.
Com cada any, fou una celebració molt viscuda per tots els assistents i que en certa manera agermana més, si fos possible, les dues fraternitats. No cal dir, que en acabar, vam compartir entre tots un petit refrigeri preparat amb molta cura pels germans de Lleida.
L'endemà, festa de sant Francesc, celebràrem l'Eucaristia a les deu, al Santuari del Sant Crist on juntament amb les germanes Clarisses, vam preparar la cerimònia, posant-hi també la bandera dels Terciaris i una imatge gran de sant Francesc.
Les germanes Clarisses ens van acollir després al convent, on vam departir una estona mentre ens regalàvem amb uns dolços amb què ens van obsequiar. Tot plegat molt franciscà.

Si coneixes algú que estigui interessat en l’obra de sant Francesc, que es posi en contacte amb nosaltres.
Lleida..............fra Joaquim Recasens........... 973-235640
Balaguer..........Antonio Garcia......................973-449213
Berga...............fra Jordi Grau.........................93-8210235